Expositie

Galerie Oisterwijk opent haar nieuwe kunstseizoen op 23 september 2018 met originele werken op doek en bijzondere zeefdrukken van Herman Brood. Deze zijn afkomstig uit de privécollectie van Jan Anton Rijsdijk. Ook zijn er o.a. bronzen sculpturen te zien van Mariette van Erp en Wilna van den Heuvel.

Herman Brood
“Ik heb altijd al geweten dat ik kunstenaar zou worden” is een uitspraak van Herman Brood (1946-2001) die je regelmatig tegenkomt in interviews. De kunstenaar Brood heeft dan ook zijn hele leven al geschilderd en getekend. De in Zwolle geboren Herman Brood blijkt als kind kleurenblind te zijn. Dat weerhoudt hem er niet van om op latere leeftijd naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Hij ontdekt in deze periode een andere passie: muziek. Bij Cuby & the Blizzards begint zijn muzikale carrière; zijn grootste successen boekt Herman Brood met zijn Wild Romance band. Wanneer het succes van “Saturday Night” niet meer wordt geëvenaard, slaat Herman Brood aan het schilderen. Kunstkenners staan nogal kritisch tegenover zijn werk, maar Herman Brood heeft zijn naam wel gevestigd in de kunstwereld. Je hebt niet zo maar een expositie in het Cobra -en in het Groninger museum. Zijn grote voorbeeld zijn de schilders van de Cobra-groep. Zijn schilderijen, giclees, tekeningen en zeefdrukken zijn herkenbaar; vaak met dikke zwarte lijnen en ingekleurd met primaire kleuren. Hij gebruikt verfrollers, spuitbussen en viltstiften om in hoog tempo zijn schilderijen te maken. Het gebruik van slogans op zijn schilderijen kun je weer terugvoeren op stripverhalen waar hij ooit mee begonnen is”. De kunstenaar is een legende. De kunstwerken die hij maakte dragen een diep innerlijk verhaal in zich. De eenzaamheid van de kunstenaar werd omgeven met een wereld van drugs, seks en drank.

Wilna van den Heuvel
Het werk van Wilna van den Heuvel (1957) vertelt een verhaal ontleend aan het leven. Kwetsbare mensen en emotie, omgeving en crisis, het gaat altijd samen. Emoties gerelateerd aan bepaalde gebeurtenissen worden vertaald in een beeld, veelal een combinatie van een geabstraheerde, onwezenlijke werkelijkheid met realistische elementen.
Jarenlang lag het accent van haar werk op tekenen en schilderen. Sinds ruim een jaar heeft zij ontdekt dat ruimtelijk werk haar directer in contact brengt met de materie. Hieruit kan zij de vertaling van hetzelfde thema op een andere manier weergeven.
Van den Heuvel volgde de Nieuwe Akademie in Utrecht (1995) en exposeerde al meerdere malen in binnen- en buitenland. In december 2007 participeerde zij o.a. in de Biënnale van Florence en in december 2010 in de World Art Vision in Barcelona.

Mariëtte van Erp
Ze ziet, ze tekent. Vaak tekent Mariëtte van Erp blind, krassend zonder naar het papier te kijken maar wel het onderwerp in zich opnemend. Een kanaal, bomen, het ophangen van de was. Steeds weer de verrassing over wat het is geworden. De lijnen vlinderen en fladderen samen tot een voorstelling. ‘Het is alsof je piano zit te spelen.’ De alles overheersende indruk die haar tekeningen, schilderijen en beelden geven is dat ze het spelenderwijs maakt.
‘De inspiratie is eigenlijk dat wat je zoekt, maar wat je zoekt weet je niet als je begint. Je zit ergens achteraan, maar je weet pas wat het was als het klaar is.
Mariette van Erp woont en werkt in Gemert.

U bent van harte welkom op de feestelijke opening van deze tentoonstelling op zondag 23 september 2018 om 14.30 uur. Dr. Stommels, kunsthistoricus, zal een korte inleiding houden over het werk van de kunstenaars
I

www.galerie-oisterwijk.nl E go@galerie-oisterwijk.nl tel. 0653780466 openingstijden elke donderdag- en vrijdagmiddag en de eerste zondag van de maand telkens van 13.00 tot 17.00 uur, op afspraak of als de deur toevallig open is.